Az alábbiakban Kökény Tibor jógaoktató, pszichológus, sportpszichológus tréner írását olvashatjátok a Phalahari diétáról.
"A táplálkozás mindenki
szívügye, és épp ezért mindenki szakértő a témában. Az alapvető biológiai
folyamatok viszont az embernél nagyban átszíneződnek kulturális hatásokkal,
melyek az évszázadok során helyileg alakultak ki. Ezen kulturális behatásoknak
ma nagyon gyors változásán megy át az emberiség, hiszen a jóléti társadalmakban
szinte minden nagyon gyorsan megszerezhető. Ez történt a táplálkozásban is.
A táplálkozás egyszerre
anyag-, energia-, információcsere a külvilággal. Az étkezés nyújt örömet is, de
közelebbről szemlélve a táplálkozás az egészség és a betegség meghatározója
lehet az életünkben. A táplálkozás két dimenzióját különítjük el alapvetően. A
mennyiségi dimenzió az ún. makrotápanyagok körül forog, ezek a
szénhidrátok, zsírok, fehérjék. A minőségi dimenzió a táplálkozás mikroelemeitől
függ, úgymint vitaminok, nyomelemek, enzimek, antioxidánsok, izoflavonoidok. A
kiegyensúlyozott táplálkozás e két dimenzió mentén alakul ki.
A mennyiségi alultáplálkozás
többféle ok miatt alakulhat ki (éhezés, böjt, koplalás, anorexia). A
szélsőségesen alacsony energiabevitel hosszútávon károsítja a testet, rontja az
immunrendszer működésének hatékonyságát, valamint mentális és fizikai
lassúságot is okoz. Ugyanígy a másik véglet sem sok jóval kecsegtet: a nyugati
típusú energia gazdag táplálkozás a szív- és érrendszeri betegségekben,
cukorbetegségben és rákban köszön vissza, mint rizikó tényező. A minőségi
dimenzió nem ennyire bonyolult: itt minél több és minél tisztább
mikrotápanyagot viszünk be, annál jobban járunk. Persze itt is akad felső
határ, különösen a zsírban oldódó vitaminok és bizonyos nyomelemek terén. A
minőségi alultápláltság sokszor jár együtt a nyugati típusú energia gazdag
táplálkozással, hiszen rostokban, vitaminokban, nyomelemekben és különösen
antioxidánsokban szegény a zsíros-húsos-cukros étkezés.
Az indiai ajurvéda
megoldást kínál a táplálkozási problémákra a falahári (vagy phalahari)
módszerrel. Ennek lényege, hogy a táplálékunk minőségi sokféleség és gazdagság
jellemezze, melyhez ésszerűen visszafogott energiabevitel társul. A falahári
szó szerint növényi táplálkozást jelent. (De nem jelent vegetárizmust, ami
hindiül sakahári.)
A falahári módszer lényege,
hogy bármilyen növényi ételt korlátlanul szabad fogyasztani, kivéve gabonafélét
(búza, rozs, zab, árpa, sőt ide értendő a kukorica is és mindezek lisztjei),
banánt, burgonyát. Kerülendő továbbá a luxuskalóriák bevitele, legyen az
csokoládé, kóla, csipsz, stb. Lehet még fogyasztani napi 1-2 pohár joghurtot
vagy kefirt, de más tejtermék már nem ajánlott. Kerülendő a cukrozás, a túlzott
mézes ízesítés is.
Miből áll így a
táplálékunk?
- Zöldségfélékből
·
lencsefélék, hüvelyesek
(lencse, vöröslencse, bab, zöldbab, csicseriborsó, zöldborsó)
·
gyökeresek (pl.
petrezselyem, sárgarépa, retek)
·
levelesek (pl. spenót,
sóska, káposztafélék, mángold, kínai kel)
·
virágosak (pl. brokkoli)
·
száruk miatt fogyasztottak
(pl. cékla, karalábé, spárga)
·
termésük miatt
fogyasztottak (paradicsom, paprika, uborka, tökfélék, stb.)
- Gyümölcsökből változatosan fogyaszthatunk sütve,
főzve, nyersen, párolva, stb. Lehetőleg az évszaknak és éghajlatnak
megfelelően. A fogyasztott gyümölcs lehetőleg ne legyen cukrozott,
feldolgozott, tartósított.
- Olajos magvakból. Ezeket ledarálva, vagy egészben
önmagukban is lehet fogyasztani, de salátákra szórva kis olajöntettel igen
kiválóak. (A lenmag, szezámmag, és egyéb kisebb magvak őrlés nélkül nem
emészthetőek!)
- 1-2 pohár joghurtból. (Ebben a szükséges
B12-vitamin adag megtalálható. De lehet szedni kiegészítőként pl.
inaktivált sörélesztőt.)
- Mit igyunk? Vizet, gyógynövényteát, cukrozatlan
ivólevet. A mennyiséggel itt se fukarkodjunk, bőségesen fogyasszunk
folyadékot!
Kinek ajánlott a falahári?
Túlsúlyosaknak,
rostszegényen táplálkozóknak, időskori elbutulás és IQ veszteség megelőzésére,
szívfunkciók javítására, vérnyomás csökkentésére. Megelőzhető vele az Alzheimer
kór és a 2. típusú cukorbetegség, valamint a koleszterinalapú infarktus is.
Kinek nem ajánlott a falahári táplálkozás?
Terheseknek, szoptatós anyáknak,
alultápláltaknak, soványaknak. Betegségek esetén kiemelten nem ajánlott
cukorbetegeknek, valamint bizonyos emésztőrendszeri fekélyek esetén.
Mit mond a tudomány?
Emberek között elvégzett,
gyakorlatban is remekül kivitelezett vizsgálatban Meyer és munkatársai (2006) a
destruktív nyugati táplálkozásból kivezető út kivitelezhető alternatíváját
mutatták be. A hosszútávon (átlagban 6 év utánkövetéses vizsgálatban)
energiaszegényen és minőségileg gazdagon táplálkozó személyeknél (átlagéletkor:
53 év) a szív diasztolés funkciói szembeötlő javulását, a testtömegindex
(angolul rövidítve: BMI) tartósan alacsony szinten tartását tapasztalták. Mit
is jelent ez? A szív ellazuló képessége (vagyis a diasztolés érték, ami a
jól ismert "120/80"-ból mindig a per utáni) megmutatja a szív
"fiatalságát", hiszen innen indul a munka, az összehúzódás. A
vizsgálatban résztvevő személyek diasztolés értékei olyanok voltak, mint a
náluk 15 évvel fiatalabb korosztály értékei. Ez egyszerűen annyit tesz, hogy a
6 év során a szívük 15 évet fiatalodott! A lényegileg falahári táplálkozással
olyan betegség rizikófaktorokat csökkentettek, melyek a halálozási okok
dobogóját uralják (úm. rák, diabétesz, kardiovaszkuláris betegségek)."
Írta: Kökény Tibor
https://kokenytibor.wordpress.com/2016/01/24/falahari-tudomanyos-fantasztikus/
Kökény Tibor blogján további érdekes cikkeket és még több tudományos információt olvashattok akár a falahári diétáról is, pszichológiáról, táplálkozásról jógáról mozgásról stb.
https://kokenytibor.wordpress.com/2016/01/24/falahari-tudomanyos-fantasztikus/
Kökény Tibor blogján további érdekes cikkeket és még több tudományos információt olvashattok akár a falahári diétáról is, pszichológiáról, táplálkozásról jógáról mozgásról stb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése