Én 5 személyre úgy készítettem, hogy mindenkinek két nagy tányérral jutott, és most sima sonka vagy kerek sütőtök helyett, egy nagyobb és egy kisebb hokaidó tökből készítettem, mert termett a kertünkbe. Most is mint tavaly a kikapart magokat megmostam kiszárítottam és papírzacskóba tettem száraz hűvösebb helyre így jövő áprilisban újra elültetem otthon a kertbe hátha lesz megint.
De ez a leves egyéb kisebb vagy fél darab édesebb sütőtökből is finom lehet.
Szóval így készül:
1 fej vöröshagymát felaprítunk, egy lábosba tesszük
és megsütjük egy kanál olívaolajon.
Beleteszünk, 5 gerezd felaprított, vagy fokhagymanyomón áttört
fokhagymát.
nem sokkal ezután
nehogy a fokhagyma, hagyma megégjen, 2 dl
1 meghámozott körtét is felkockázunk, és beledobjuk a vízbe.
Teszünk bele még:
1 mokkáskanál xilitet, vagy steviát
2 késhegynyi fahéjat,
1-2 késhegynyi őrölt gyömbért, vagy ha van frisset is
rakhatunk bele annál jobb lesz.
2 csipet kakukkfüvet, 2 csipet majoránnát,egy csipet őrölt
köményt is raktam bele, és 2 késhegynyi pirospaprikát ( ezeket a fűszereket
tartalmazza a dusnok mix mindenes fűszekeverék is)
2-3 csipet őrölt bors
ha van és szeretjük egy kicsi cayen borsot is tehetünk bele,
de akkor csípős lesz.
Lefedjük az egészet.
Közben a meghámozott tököt felvágjuk apróbb kockákra,
és 200 fokos sütőben kiolajozott tepsiben megsütjük, úgy hogy megpuhuljon.
Körülbelül 15-20 perc alatt megsül, a tök ekkor kivesszük
és a levesbe tesszük, lefedjük így is főzzük egy 5 percig
Majd lekapcsoljuk alatta a gázt.
Ezután összeturmixoltam
botmixerrel.
És kész is.
Ez a kis tányér leves nekem, egy napfényes mosolygós őszi napnak a színeit, meghitt lecsendesült bölcs öreges lényét, a falevelek fahéjasan terjengő illatát, és kuckós merengését, melegségét varázsolta elém.
Ez is egy igazi napos őszi életérzés számomra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése