Hozzávalók: (7- 8 kisebb, vastagabb palacsinta jön ki belőle)
10 dkg csicseriborsó liszt
1 evőkanál finomra őrölt lenmag, vagy lenmagliszt (boltban is kapható)
1 teáskanál sima étel ecet, vagy a legegészségesebb az almaecet
Zöld fűszerek, például: bazsalikom oregánó, kakukkfű, majoránna (Én mediterrán fűszerkeveréket adtam hozzá fél mokkáskanálnyit.)
1 mokkáskanál só, vagy kevesebb attól függ mennyire sós a sónk.
2 késhegynyi őrölt kömény, vagy őrölt koriander hogy a lencse esetleges puffasztó hatását kiküszöböljük, enyhítsük.
3 gerezd összetört fokhagymát is tehetünk bele, (vagy szárított fokhagyma granulátumot, de ha sok sót raktunk bele előtte, vigyázzunk nehogy véletlenül fokhagymasót adjunk hozzá mert akkor túl sós lesz, legjobb a friss nyers fokhagyma bele).
3 dl víz
Elkészítés: A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzá adjuk a vizet az ecetet, és pár csepp olajat, és állni hagyjuk az egészet, legalább 15 percig, így jól be fog sűrűsödni, akkor jó ha főzelék szerű a sűrűsége.
Ezek után egy kiskanál olajat teszünk serpenyőbe, kicsit várunk pár másodpercig, hogy felforrósodjon az olaj. Ez után egy közepes méretű merőkanálnyit beleöntünk a serpenyőbe a tésztánkból, elteregetjük kicsit egyenletes vastagságúra, fontos hogy a széle ne legyen túl vékony mert elég gyorsan sül és elég akkor. Ez a palacsinta nem klasszikus vékony tekerhető palacsinta lesz kicsit vastagabbra készül lepényszerű lesz inkább. Az egyik oldalát körülbelül 2,5 percig sütjük de a sütési idő függ a láng erősségétől is, főzőlap melegségétől is. Legjobb ha mi magunk tapasztaljuk ki hogy a jó, de közepes lángon is elég gyorsan megsül pirosas barnára. A palacsinta másik oldalát kicsivel kevesebb ideig süssük mint a másik oldalát mert hamarabb megsül. Ez a tészta eléggé gyorsan sül pár perc alatt kész.
Én zöldségeket raktam rá, és saját készítésű joghurtos öntetettel amit a végén kurkumával meghintettem. Egy másik bejegyzésben ezt az öntetet is leírom nemsokára.
Ha nem sósra csináljuk a tésztát és nem teszünk bele fokhagymát és ezeket a fűszereket, akkor édes palacsinta is készíthető belőle kis steviával, xilittel. Csak olyankor ne a tésztát édesítsük túl, vagy egyáltalán ne édesítsük, mert lehet hogy sülésnél könnyebben odaég, inkább a feltétet ízesítsük, édesítsük amit rá teszünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése