Cseresznyét naponta maximum egy, másfél csészényit együnk ha fogyni szeretnénk, mert azért elég nagy a cukor tartalma, de a cukortartalmához képest még mindig kevesebb a kalória benne, mint a többi édes gyümölcsben.
A meggy meg amellett hogy sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, még nagyon jó hatással van a szívre és az erekre, valamint az emésztésre, és a légzőszervekre is.
Bővebben itt olvashatjátok:
A cikk amit találtam a csersznyéről:
MIT TARTALMAZ A CSERESZNYE?
Vitamintartalma jelentős, ami a béta-karotént, C-vitamint, K-vitamint, A-vitamint, E- vitamint, B komplexet és PP-vitamint illeti. Ásványi anyagok közül rengeteg benne a kálium, foszfor, kalcium, vas és magnézium. Antioxidánsban is gazdag, ugyanakkor sok egyéb hatóanyagot is tartalmaz.
A legtöbb vitamin és hatóanyag a jól megérett gyümölcsökben található. Továbbá azt sem szabad elfelednünk, hogy 100 grammnyi cseresznye alig tartalmaz 48 kalóriát!
A CSERESZNYE JÓTÉKONY HATÁSAI:
* Megelőzi a rákos betegségek kialakulását – antioxidáns- és hatóanyag-tartalmának köszönhetően méregteleníti a szervezetet, ezáltal segít a sejtek egészségének a megőrzésében, és megelőzi a sejtmutációk kialakulását.
* Természetes fájdalomcsillapító – kiváló orvosság a fájdalomra, főként az izom- és csontfájdalmakra. Ezért kimondottan ajánlott azoknak, akik huzamosabb ideig nehéz fizikai munkát végeznek, sportolnak vagy ellenkezőleg, ülőmunkát végeznek és ezáltal lesz fájdalmuk.
* Csökkenti a koleszterinszintet – a vérben lévő koleszterin visszatartása által csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, valamint a szívinfarktusok és agyvérzések esélyét. Érési ideje alatt naponta fogyasztva segít megelőzni a meleg időszakra jellemző betegségek fellépését.
* Elűzi a fáradtságot – pozitív hatással van az alvásra, így javítja az álmatlanságot, és segít a pihenésben. Azoknak is ajánlott, akik rémálmokra, nyugtalan éjszakákra panaszkodnak. A cseresznye ugyanis javít az alvás minőségén is.
* Természetes fájdalomcsillapító – kiváló orvosság a fájdalomra, főként az izom- és csontfájdalmakra. Ezért kimondottan ajánlott azoknak, akik huzamosabb ideig nehéz fizikai munkát végeznek, sportolnak vagy ellenkezőleg, ülőmunkát végeznek és ezáltal lesz fájdalmuk.
* Csökkenti a koleszterinszintet – a vérben lévő koleszterin visszatartása által csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, valamint a szívinfarktusok és agyvérzések esélyét. Érési ideje alatt naponta fogyasztva segít megelőzni a meleg időszakra jellemző betegségek fellépését.
* Elűzi a fáradtságot – pozitív hatással van az alvásra, így javítja az álmatlanságot, és segít a pihenésben. Azoknak is ajánlott, akik rémálmokra, nyugtalan éjszakákra panaszkodnak. A cseresznye ugyanis javít az alvás minőségén is.
* Májbarát – a májbántalmak orvoslásában is kiváló a cseresznye, amennyiben üres gyomorra naponta két csésze gyümölcsöt elfogyasztunk. Többet nem ajánlanak a szakemberek, jelentős cukortartalma által ugyanis megnövelheti a vércukorszintet, ezáltal pedig súlygyarapodáshoz vezethet.
* Vesetisztító – a cseresznyeszárakból készített tea mindennapos fogyasztása kitisztítja a veséket a kőtől és homoktól, továbbá a betegségektől is megvédi azokat. 250 milliliter vízbe egy teáskanál aprított cseresznyeszárat kell megfőzni, a készítményt végül mézzel is lehet fogyasztani.
* Növeli az élettartamot – antioxidáns-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően a testünk sejtjeit egészségesnek tartja, így azok élettartama meghosszabbodik és tovább őrizhetik meg alapvető funkcióikat.
* Megelőzi a dehidratációt – a cseresznyéből készített ital megfelelően hidratálja a szervezetet, és biztosítja számára a kellő mennyiségű tápanyagértéket még a legmelegebb napokon is, azok esetében is, akik sokáig tartózkodnak a szabad levegőn. Két csészényi gyümölcs vagy 250 milliliter cseresznyelé elegendő a kiszáradás ellen, ha naponta fogyasztjuk.
* Gyulladáscsökkentő hatású – krónikus betegségekben, bőrallergia esetén vagy pattanások ellen is kiváló a cseresznye fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, a cseresznye megnyugtatja az irritált területet, és rendbe hozza azt.
* Fehéríti a fogakat – az eperhez és almához hasonlóan, a cseresznye is fehéríti a fogakat. Ennek érdekében ajánlott nyersen fogyasztani, és nem ital vagy befőtt formájában, étkezések után.
* Vesetisztító – a cseresznyeszárakból készített tea mindennapos fogyasztása kitisztítja a veséket a kőtől és homoktól, továbbá a betegségektől is megvédi azokat. 250 milliliter vízbe egy teáskanál aprított cseresznyeszárat kell megfőzni, a készítményt végül mézzel is lehet fogyasztani.
* Növeli az élettartamot – antioxidáns-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően a testünk sejtjeit egészségesnek tartja, így azok élettartama meghosszabbodik és tovább őrizhetik meg alapvető funkcióikat.
* Megelőzi a dehidratációt – a cseresznyéből készített ital megfelelően hidratálja a szervezetet, és biztosítja számára a kellő mennyiségű tápanyagértéket még a legmelegebb napokon is, azok esetében is, akik sokáig tartózkodnak a szabad levegőn. Két csészényi gyümölcs vagy 250 milliliter cseresznyelé elegendő a kiszáradás ellen, ha naponta fogyasztjuk.
* Gyulladáscsökkentő hatású – krónikus betegségekben, bőrallergia esetén vagy pattanások ellen is kiváló a cseresznye fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, a cseresznye megnyugtatja az irritált területet, és rendbe hozza azt.
* Fehéríti a fogakat – az eperhez és almához hasonlóan, a cseresznye is fehéríti a fogakat. Ennek érdekében ajánlott nyersen fogyasztani, és nem ital vagy befőtt formájában, étkezések után.
Mindezek mellett, a cseresznye megőrzi a bőr fiatalságát, erősíti az immunrendszert, ezáltal pedig az ellenállóképességet. Szabályozza a bélműködést, ugyanakkor serkenti a sejtek regenerálódását. Jó gyógyszer a vérnyomás-gondok orvoslására is.
És nem utolsó sorban, tökéletes szépségápoló: a cseresznyéből készített pépek, házi maszkok nyugtatják, hidratálják és bársonyossá teszik a fáradt, kiszolgáltatott bőrt. Megelőzik a ráncok kialakulását vagy elmélyülését, és fiatalon őrzik meg a bőrt. A celullitisz elleni harcban pedig győztes fegyver a (fent is említett) cseresznyeszárból készülő tea.
A meggyről egy cikk:Forrás: filantropikum.com
Meggy jótékony hatásai:
A legújabb kutatások szerint a meggyben lévő erős antioxidánsok csökkenthetik a
szívproblémák és a gyulladásos megbetegedések kialakulását.
A meggy mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb
antioxidánsunk. Megtalálható benne A, B és C-vitamin, szelén valamint bioflavon.
Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját serkenti, hat
továbbá a szívre. A benne található B vitaminok lehetővé teszik az emésztés munkájának
kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek
gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében. A meggy elsősorban a gyomor
A szív működésének serkentése a meggy ásványi anyag tartalmának köszönhető. A
kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér és az erek megtisztításán, a szívizom
megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A vér körforgására is hat, ritkítja a vért
és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út. Közismert az is, hogy a meggy
kitűnő vízhajtó. Alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzőszervi
panaszok kezelésére.
Forrás: www.dunarét.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése