2015. április 8., szerda

A sörélesztő magas krómtartalmáról és B vitamin tartalmáról és egyéb jó hatásairól itt van néhány cikk

  • Sörélesztő - a természetes étrend kiegészítő

    A tablettás sörélesztő használata, mint étrend kiegészítő, sokak számára ismert. Azonban bizonyos tudatos és természetes életmódot követők körében bevált szokás az étel sörélesztővel való ízesítése. Ez egy „hagyományos étrenden” élő ember számára akár furcsa jelenség is lehet. Hiszen miért tenne az ember sörélesztőt a főzelékébe, vagy a köretére? A választ a sörélesztő csodálatos tulajdonságai adják meg: Azon túl, hogy a sörélesztő tablettához képest a pehely vagy pro formátum finom is, a sörélesztő egy vitamin kincsesbánya. Található benne B-komplex, ami tartalmaz B1 vitamint (thiamin), B2 vitamint (riboflavin), B3 vitamint (niacin), B5 vitamint (pantoténsav), B6 vitamint (piridoxin), B9 vitamint (folsav), és H vagy B7 vitamint (biotin). Ezek segítenek a szénhidrátok, zsírok, fehérjék lebontásában. Jó hatással vannak az idegrendszerre, az emésztőrendszerre, valamint a bőr, a haj, a száj, és a máj egészségi állapotára. Ezek a vitaminok pont a szervezet számára megfelelő arányban találhatóak a sörélesztőben, így kedvező élettani hatásaik kiegészítik egymást. A sörélesztőben a létező 24 aminosavból 16-ot találhatunk. Jelentős a kalcium, króm, szelén, vas és foszfor tartalma. Találunk benne rezet, cinket és jódot is.
    És van még tovább is…
    Közel ötven százalékban tartalmaz természetes fehérjét, különleges tulajdonsága, hogy rendkívül gazdag nukleinsavakban (100 g fehérjére 2,5-3 g nukleinsav esik benne), ami elősegíti a fehérjék optimális felszívódását. Egy vegyes étrenden élő számára, a magasabb fehérjebevitel miatt, ez nem elhanyagolható tulajdonság.(Egy húst és tejtermékeket fogyasztó ember sokkal több fehérjét visz be szervezetébe, mint egy növényi étrenden élő, azonban ez a nagy mennyiségű fehérje rothadásnak indul a szervezetben.) A sörélesztőt nem szabad összekevernünk a sütőiparban és az otthoni sütésnél alkalmazott élesztőkkel. Magának a sörélesztő pehelynek egyáltalán nincsen erjesztő képessége, ami természetesen ebben az esetben kifejezetten előnynek számít. A szárítása során inaktiválódik, ugyanakkor megtartja bámulatos vitamin és ásványi anyag készletét. A jobb fajta pelyheknél a gyártás során az élesztőre jellemző kesernyés íz is eltűnik, így a végtermék még akár ízesítheti is ételeinket és növeli azok élvezeti értékét. A sörélesztőpelyhet egy egysejtű gombából, a Saccharomyces cerevisiae -ből készítik. Ezt a gomba fajt kifejezetten étrend kiegészítőkben való felhasználásra is szaporítják, gabonákon. Pehely formájában a sörélesztő már nem tartalmaz élő gombákat, így candida-kúrán lévők is fogyaszthatják. Cukorbetegeknek is különösen ajánlott a fogyasztása, mivel a sörélesztő magas króm tartalma segíti a vércukorszint szabályozását. A cukorbetegek hasnyálmirigye nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni, ami átalakítaná a vércukrot. Megfigyelések szerint a króm csökkentheti a vércukorszintet, ugyanakkor növeli a glükóz érzékenységet, így csökkentve a szükséges inzulin mennyiségét. A sörélesztő olyan energiaforrás, amely növeli állóképességünket, erősíti immunrendszerünket. Hatásos lehet székrekedés esetén is, mivel segíti az emésztést. Javítja a máj működését, így hozzájárul a méregtelenítéshez.
  • Napi 2gramm sörélesztő jelentős krómtartalmánál fogva, csökkenti a vércukorszintet, B-vitaminja segít megelőzni a szívbetegségeket, emellett fontos enzimeket is tartalmaz. Figyelem: a sörben nincs króm, sőt rendkívüli mértékben növeli a vércukorszintet!



     
  •  
    Króm segíthet a szervezetnek felhasználni az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a vércukor-(glükóz) szintet szabályozza és elősegíti a sejtek glükóz felvételét. A szervezetbe jutott króm így hozzájárulhat a vércukorszint normálisan tartásához. Emellett a króm a fehérje és a zsíranyagcsere enzimjeinek is alkotóeleme.
    Elegendő krómbevitel esetén a csökkent inzulin-érzékenységű embereknél megelőzhető az időskori ( II tipusú) cukorbetegség. Ebben a rendellenességben a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin hatásaival szemben, így a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie, hogy az a szükséges hatást elérje és a vércukorszintet megfelelően tudja szabályozni. Amikor már a hasnyálmirigy képtelen annyi inzulint termelni, amennyi a vércukor alacsonyan tartásához szükséges, kialakul a II. típusú cukorbetegség. A króm segítségével elkerülhető ez a helyzet úgy, hogy a króm egyrészt segíthet a sejteknek hatékonyabban felhasználni az inzulint, másrészt segít lebontani a zsírt.
    A króm megszüntetheti az alacsony vércukor okozta fejfájást, nem engedi a vércukorszintet a normális szint alá süllyedni. A króm csökkentheti a rossz koleszterinszintet és a jót növelheti, így védelmet nyújt a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben.
    Hasznos segítséget nyújthat a fogyókúrázók számára.
     
    Sörélesztő pelyhet joghurtba keverve is fogyaszthatjuk a nekünk tetsző fűszerekkel, zöldségekkel, akár gyümölcsökkel magvakkal is, így jobban megmarad a vitamin tartalma, mert a B vitaminok hő hatására lebomlanak,vagy veszítenek erejükből. Nagyon jó hatást érhetünk el sörélesztő tablettákkal is, ha a dobozon javasolt mennyiséget szedjük. 
    A sörélesztőtől, megéled a tested is jobb erőnléted lesz, a fogyásban is segíthet, cukorbetegeknek is jó lehet, segít az idegrendszert is nyugtatni, harmónizálni ígyhozzásegít, hogy megéljed boldogabban nyugodtabban a mindennapjaid. Persze ez is csak egy segítség a lelki fizikai mentális egészségedre legfőképp te tudsz hatni, de azért jó minden egyébb kipróbált jó segítséget is elfogadni. 
     
     

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése