2014. május 26., hétfő

Falahári (phalahari) - Tudományos? Fantasztikus ! Írás a Phalahari diétáról és szívre gyakorolt jó hatásáról

Az alábbiakban Kökény Tibor jógaoktató, pszichológus, sportpszichológus tréner írását olvashatjátok a Phalahari diétáról.


"A táplálkozás mindenki szívügye, és épp ezért mindenki szakértő a témában. Az alapvető biológiai folyamatok viszont az embernél nagyban átszíneződnek kulturális hatásokkal, melyek az évszázadok során helyileg alakultak ki. Ezen kulturális behatásoknak ma nagyon gyors változásán megy át az emberiség, hiszen a jóléti társadalmakban szinte minden nagyon gyorsan megszerezhető. Ez történt a táplálkozásban is.
A táplálkozás egyszerre anyag-, energia-, információcsere a külvilággal. Az étkezés nyújt örömet is, de közelebbről szemlélve a táplálkozás az egészség és a betegség meghatározója lehet az életünkben. A táplálkozás két dimenzióját különítjük el alapvetően. A mennyiségi dimenzió az ún. makrotápanyagok körül forog, ezek a szénhidrátok, zsírok, fehérjék. A minőségi dimenzió a táplálkozás mikroelemeitől függ, úgymint vitaminok, nyomelemek, enzimek, antioxidánsok, izoflavonoidok. A kiegyensúlyozott táplálkozás e két dimenzió mentén alakul ki.
A mennyiségi alultáplálkozás többféle ok miatt alakulhat ki (éhezés, böjt, koplalás, anorexia). A szélsőségesen alacsony energiabevitel hosszútávon károsítja a testet, rontja az immunrendszer működésének hatékonyságát, valamint mentális és fizikai lassúságot is okoz. Ugyanígy a másik véglet sem sok jóval kecsegtet: a nyugati típusú energia gazdag táplálkozás a szív- és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben és rákban köszön vissza, mint rizikó tényező. A minőségi dimenzió nem ennyire bonyolult: itt minél több és minél tisztább mikrotápanyagot viszünk be, annál jobban járunk. Persze itt is akad felső határ, különösen a zsírban oldódó vitaminok és bizonyos nyomelemek terén. A minőségi alultápláltság sokszor jár együtt a nyugati típusú energia gazdag táplálkozással, hiszen rostokban, vitaminokban, nyomelemekben és különösen antioxidánsokban szegény a zsíros-húsos-cukros étkezés.
Az indiai ajurvéda megoldást kínál a táplálkozási problémákra a falahári (vagy phalahari) módszerrel. Ennek lényege, hogy a táplálékunk minőségi sokféleség és gazdagság jellemezze, melyhez ésszerűen visszafogott energiabevitel társul. A falahári szó szerint növényi táplálkozást jelent. (De nem jelent vegetárizmust, ami hindiül sakahári.)
A falahári módszer lényege, hogy bármilyen növényi ételt korlátlanul szabad fogyasztani, kivéve gabonafélét (búza, rozs, zab, árpa, sőt ide értendő a kukorica is és mindezek lisztjei), banánt, burgonyát. Kerülendő továbbá a luxuskalóriák bevitele, legyen az csokoládé, kóla, csipsz, stb. Lehet még fogyasztani napi 1-2 pohár joghurtot vagy kefirt, de más tejtermék már nem ajánlott. Kerülendő a cukrozás, a túlzott mézes ízesítés is.
Miből áll így a táplálékunk?
  • Zöldségfélékből
·         lencsefélék, hüvelyesek (lencse, vöröslencse, bab, zöldbab, csicseriborsó, zöldborsó)
·         gyökeresek (pl. petrezselyem, sárgarépa, retek)
·         levelesek (pl. spenót, sóska, káposztafélék, mángold, kínai kel)
·         virágosak (pl. brokkoli)
·         száruk miatt fogyasztottak (pl. cékla, karalábé, spárga)
·         termésük miatt fogyasztottak (paradicsom, paprika, uborka, tökfélék, stb.)
  • Gyümölcsökből változatosan fogyaszthatunk sütve, főzve, nyersen, párolva, stb. Lehetőleg az évszaknak és éghajlatnak megfelelően. A fogyasztott gyümölcs lehetőleg ne legyen cukrozott, feldolgozott, tartósított.
  • Olajos magvakból. Ezeket ledarálva, vagy egészben önmagukban is lehet fogyasztani, de salátákra szórva kis olajöntettel igen kiválóak. (A lenmag, szezámmag, és egyéb kisebb magvak őrlés nélkül nem emészthetőek!)
  • 1-2 pohár joghurtból. (Ebben a szükséges B12-vitamin adag megtalálható. De lehet szedni kiegészítőként pl. inaktivált sörélesztőt.)
  • Mit igyunk? Vizet, gyógynövényteát, cukrozatlan ivólevet. A mennyiséggel itt se fukarkodjunk, bőségesen fogyasszunk folyadékot!
Kinek ajánlott a falahári?
Túlsúlyosaknak, rostszegényen táplálkozóknak, időskori elbutulás és IQ veszteség megelőzésére, szívfunkciók javítására, vérnyomás csökkentésére. Megelőzhető vele az Alzheimer kór és a 2. típusú cukorbetegség, valamint a koleszterinalapú infarktus is.
Kinek nem ajánlott a falahári táplálkozás?
Terheseknek, szoptatós anyáknak, alultápláltaknak, soványaknak. Betegségek esetén kiemelten nem ajánlott cukorbetegeknek, valamint bizonyos emésztőrendszeri fekélyek esetén.
Mit mond a tudomány?
Emberek között elvégzett, gyakorlatban is remekül kivitelezett vizsgálatban Meyer és munkatársai (2006) a destruktív nyugati táplálkozásból kivezető út kivitelezhető alternatíváját mutatták be. A hosszútávon (átlagban 6 év utánkövetéses vizsgálatban) energiaszegényen és minőségileg gazdagon táplálkozó személyeknél (átlagéletkor: 53 év) a szív diasztolés funkciói szembeötlő javulását, a testtömegindex (angolul rövidítve: BMI) tartósan alacsony szinten tartását tapasztalták. Mit is jelent ez? A szív ellazuló képessége (vagyis a diasztolés érték, ami a jól ismert "120/80"-ból mindig a per utáni) megmutatja a szív "fiatalságát", hiszen innen indul a munka, az összehúzódás. A vizsgálatban résztvevő személyek diasztolés értékei olyanok voltak, mint a náluk 15 évvel fiatalabb korosztály értékei. Ez egyszerűen annyit tesz, hogy a 6 év során a szívük 15 évet fiatalodott! A lényegileg falahári táplálkozással olyan betegség rizikófaktorokat csökkentettek, melyek a halálozási okok dobogóját uralják (úm. rák, diabétesz, kardiovaszkuláris betegségek)."
Írta: Kökény Tibor

https://kokenytibor.wordpress.com/2016/01/24/falahari-tudomanyos-fantasztikus/

Kökény Tibor blogján további érdekes cikkeket és még több tudományos információt olvashattok akár a falahári diétáról is, pszichológiáról, táplálkozásról jógáról mozgásról stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése