2014. június 27., péntek

Szilvás gombóc diétásan, gabonaliszt és krumpli nélkül

Elvileg most egy "Nobel- díjas" receptet olvashattok, mert az egyik kedves ismerősünk mondta viccesen, ha valaki kitalálja, hogy ebben a diétában hogyan lehet szilvás gombócot készíteni, annak ő Nobel- díjat ad. Elültette a hangyát a fülembe, így kitaláltam hogy lehetne megcsinálni. Rögtön el is készítettem. Sikerült és meg is kóstoltattam vele, azt mondta, teljesen jó, nem gondolta volna, hogy el lehet így is készíteni. Ezért mindenkit buzdítanék arra, hogy kísérletezzen. Hátha valami jó sül, vagy fő ki belőle! Hozzá tenném viszont hogy


Hozzávalók 4 főre, elég laktató lesz, (ügyeljünk arra hogy ne túl gyakran együnk ilyet ha sokat szeretnénk fogyni, mivel a magok, diófélék, is nagy mennyiségben nem segítik a fogyást, néha azonban lehet, sőt kell is enni, főleg vegetáriánusoknak az értékes tápanyagok miatt amik bennük vannak):

Megőrlünk elektromos kávédarálón, vagy egyéb, a célnak megfelelő eszközzel:
1 csapott evőkanál őrölt lenmagot, ( lehet készen lenmaglisztet is venni bioboltokban) Lehet bele arany vagy sárga lenmagot is tenni a barna lenmag helyett ebből fele annyi is elég és kevésbé karakteres ízű, viszont ez drágább de kevesebb is elég belőle)
100 g csicseriborsóliszt (de lehet sárgaborsóliszttel is  készíteni, viszont akkor tovább kell főzni különben keserű marad ha nem fő meg eléggé a sárgaborsó és amúgy a sárgaborsónak elég karakteres íze van ezért ha valaki nem szereti annyira akkor inkább a semlegesebb ízű csicseriborsót ajánlom)
1 mokkáskanál almaecet 
3 púpos evőkanál napraforgómagot ( igaz ezt ki is lehet hagyni belőle mert akkor diétásabb lesz az étel a magok nagyon egészségesek és finomak de ha fogyni szeretnénk kevesebbet együnk belőlük mert azért ezek is hizlalnak)
6 evőkanál sótlan mandulát, (aki allergiás rá az helyette csicseriborsólisztet vagy sárgaborsólisztet rakhat bele így diétásabb is), 
1 csipet sót,
egy kiskanál nyírfacukrot, 
esetleg egy mokkáskanál fahéjat. ( Egy csipet őrölt gyömbért is rakhatunk bele.)
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd körülbelül 1,5 dl vízzel felöntjük.
Állni hagyjuk a masszát 15 percig. Ha nem elég formálható állagú, vizet rakunk bele még kicsit, vagy ha túl nedves, akkor még egy kis őrölt napraforgómagot, vagy sárgaborsó vagy csicseriborsólisztet.

A masszából pici gombócokat veszünk, szétlapítjuk őket kb. 3-4 milliméter vastagságúra.
Egy aszalt vagy friss, vagy kiolvasztott mirelit szilvát rakunk a közepébe, amit megszórhatunk fahéjjal és pici xilittel (nyírfacukorral), vagy steviával. Az aszalt szilva elég édes, azt nem is kell külön meghinteni édesítővel.
A tészta széleit behajtogatjuk, gombócot gyúrunk belőle. Forrásban levő vízben körülbelül 8-10 perc alatt megfőzzük őket.
Fontos, hogy jól megfőjön, de ne főzzük szét. Kb. 10 perc alatt fő meg, ennél kevesebb idő esetén a sárgaborsó keserű marad benne. 
Ha kész, tehetünk rá darált mákot is. Aki édesen szeretné, a mákhoz is tehet mézet, vagy xilitet. Én egy kis joghurtba kevertem egy csapott mokkáskanálnyi nyírfacukrot. (A nyírfacukros dobozba tettem egy vanília rudat, attól még finomabb az íze).  Ha fogyni akarunk, azért ne vigyük túlzásba:)
Hetente vagy kéthetente összesen két kanálnyit ehetünk ezekből, ha már nagyon nem bírjuk nélküle. 


Ezt a tésztareceptet, használhatjuk töltelék nélkül is. Ekkor kis nudlikat formálunk belőle és úgy főzzük meg. Megszórhatjuk mézes darált mákkal, abból mákos nudli lesz. De lehet kísérletezni tovább, saját ízlésünk szerint.

Remélem sikerült eloszlatni azokat kételyeket, mely szerint ebben a diétában csak ízetlen nyúleledeleket lehet enni :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése