2014. június 1., vasárnap

Itt van a cseresznye és meggy szezon

Találtam két jó cikket amiben leírják a cseresznye és a meggy jótékony hatásait. A cseresznye azért is jó mert hiába édes kevés kalóriát tartalmaz ahhoz képest, rengeteg vitamin ásványi anyag van benne, rákmegelőző hatású, mert sok antioxidánst tartalmaz, megőrzi a sejtek fiatalságát, és a sejtmutációk kialakulását is megelőzi. Méregtelenítő hatású is, plusz ami diétánkban sem elhanyagolható tényező ha hirtelen fogynánk, a narancsbőr ellen is jó mert a bőr feszességét segíti. Persze a diéta mellett jó ha mozgunk is valamit folyamatosan. A szelídebb mozgásokat se szabad lebecsülni, sőt, pláne ha nagy a súlyunk akkor nem olyan megerőltető hirtelen. Ilyen lehet a séta, jóga, úszás, még a mindennapi életünk tevékenységeibe is bele lehet csempészni több mozgást, például kertészkedés is elég jól átmozgat, kutyasétáltatás, kis kocogás munkába menet, stb.
Cseresznyét naponta maximum egy, másfél csészényit együnk ha fogyni szeretnénk, mert azért elég nagy a cukor tartalma, de a cukortartalmához képest még mindig kevesebb a kalória benne, mint a többi édes gyümölcsben.

A meggy meg amellett hogy sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, még nagyon jó hatással van a szívre és az erekre, valamint az emésztésre, és a légzőszervekre is.

Bővebben itt olvashatjátok:










A cikk amit találtam a csersznyéről:


MIT TARTALMAZ A CSERESZNYE?

Vitamintartalma jelentős, ami a béta-karotént, C-vitamint, K-vitamint, A-vitamint, E- vitamint, B komplexet és PP-vitamint illeti. Ásványi anyagok közül rengeteg benne a kálium, foszfor, kalcium, vas és magnézium. Antioxidánsban is gazdag, ugyanakkor sok egyéb hatóanyagot is tartalmaz.
A legtöbb vitamin és hatóanyag a jól megérett gyümölcsökben található. Továbbá azt sem szabad elfelednünk, hogy 100 grammnyi cseresznye alig tartalmaz 48 kalóriát!

A CSERESZNYE JÓTÉKONY HATÁSAI:

* Megelőzi a rákos betegségek kialakulását – antioxidáns- és hatóanyag-tartalmának köszönhetően méregteleníti a szervezetet, ezáltal segít a sejtek egészségének a megőrzésében, és megelőzi a sejtmutációk kialakulását.
* Természetes fájdalomcsillapító – kiváló orvosság a fájdalomra, főként az izom- és csontfájdalmakra. Ezért kimondottan ajánlott azoknak, akik huzamosabb ideig nehéz fizikai munkát végeznek, sportolnak vagy ellenkezőleg, ülőmunkát végeznek és ezáltal lesz fájdalmuk.
* Csökkenti a koleszterinszintet – a vérben lévő koleszterin visszatartása által csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, valamint a szívinfarktusok és agyvérzések esélyét. Érési ideje alatt naponta fogyasztva segít megelőzni a meleg időszakra jellemző betegségek fellépését.
* Elűzi a fáradtságot – pozitív hatással van az alvásra, így javítja az álmatlanságot, és segít a pihenésben. Azoknak is ajánlott, akik rémálmokra, nyugtalan éjszakákra panaszkodnak. A cseresznye ugyanis javít az alvás minőségén is.
* Májbarát – a májbántalmak orvoslásában is kiváló a cseresznye, amennyiben üres gyomorra naponta két csésze gyümölcsöt elfogyasztunk. Többet nem ajánlanak a szakemberek, jelentős cukortartalma által ugyanis megnövelheti a vércukorszintet, ezáltal pedig súlygyarapodáshoz vezethet.
* Vesetisztító – a cseresznyeszárakból készített tea mindennapos fogyasztása kitisztítja a veséket a kőtől és homoktól, továbbá a betegségektől is megvédi azokat. 250 milliliter vízbe egy teáskanál aprított cseresznyeszárat kell megfőzni, a készítményt végül mézzel is lehet fogyasztani.
* Növeli az élettartamot – antioxidáns-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően a testünk sejtjeit egészségesnek tartja, így azok élettartama meghosszabbodik és tovább őrizhetik meg alapvető funkcióikat.
* Megelőzi a dehidratációt – a cseresznyéből készített ital megfelelően hidratálja a szervezetet, és biztosítja számára a kellő mennyiségű tápanyagértéket még a legmelegebb napokon is, azok esetében is, akik sokáig tartózkodnak a szabad levegőn. Két csészényi gyümölcs vagy 250 milliliter cseresznyelé elegendő a kiszáradás ellen, ha naponta fogyasztjuk.
* Gyulladáscsökkentő hatású – krónikus betegségekben, bőrallergia esetén vagy pattanások ellen is kiváló a cseresznye fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, a cseresznye megnyugtatja az irritált területet, és rendbe hozza azt.
* Fehéríti a fogakat – az eperhez és almához hasonlóan, a cseresznye is fehéríti a fogakat. Ennek érdekében ajánlott nyersen fogyasztani, és nem ital vagy befőtt formájában, étkezések után.
Mindezek mellett, a cseresznye megőrzi a bőr fiatalságát, erősíti az immunrendszert, ezáltal pedig az ellenállóképességet. Szabályozza a bélműködést, ugyanakkor serkenti a sejtek regenerálódását. Jó gyógyszer a vérnyomás-gondok orvoslására is.
És nem utolsó sorban, tökéletes szépségápoló: a cseresznyéből készített pépek, házi maszkok nyugtatják, hidratálják és bársonyossá teszik a fáradt, kiszolgáltatott bőrt. Megelőzik a ráncok kialakulását vagy elmélyülését, és fiatalon őrzik meg a bőrt. A celullitisz elleni harcban pedig győztes fegyver a (fent is említett) cseresznyeszárból készülő tea.
A meggyről egy cikk:

  • Meggy jótékony hatásai:   

A legújabb kutatások szerint a meggyben lévő erős antioxidánsok csökkenthetik a
szívproblémák és a gyulladásos megbetegedések kialakulását.
A meggy mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb
antioxidánsunk. Megtalálható benne A, B és C-vitamin, szelén valamint bioflavon.
Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját serkenti, hat
továbbá a szívre. A benne található B vitaminok lehetővé teszik az emésztés munkájának
kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek
gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében. A meggy elsősorban a gyomor
munkáját gyorsítja meg és azzal hat az egész emésztő rendszer mozgásának felgyorsulására.
A szív működésének serkentése a meggy ásványi anyag tartalmának köszönhető. A
kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér és az erek megtisztításán, a szívizom
megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A vér körforgására is hat, ritkítja a vért
és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út. Közismert az is, hogy a meggy
kitűnő vízhajtó. Alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzőszervi
panaszok kezelésére.




Forrás:  www.dunarét.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése