2015. április 13., hétfő

Csicsóka elkészítése háromféleképp




Sült, párolt csicsóka

hozzávalók:

Annyi csicsóka, hogy egy nagyobb serpenyő tele legyen vele.

2 szál zöldhagyma
2 csipet bors
1 késhegynyi őrölt kömény
zöld fűszerek ízlés szerint (én 2 késhegynyi oregánót tettem bele, és pár csipet majorannát)
1 késhegynyi mustármag
2 evőkanál olaj
1 csapott mokkáskanál só

A csicsókát megmossuk fém szivaccsal ledörzsöljük picit a héját, de ha jól megmostuk rajta is maradhat mert sok vitamin van a héjában.

Vékony szeletekre vágjuk, majd serpenyőben felforrósított pár evőkanál olajon sütjük 3-4 percig sütjük majd utána megpároljuk még 5 percig ,úgy hogy 2 kiskanál vizet adunk hozzá és a fedőt rakunk rá,  majd végül, levesszük a fedőt beletesszük az apróra vágott zöldhagymát és ezzel is sütjük pár percig fedő nélkül, majd a fűszereket és a sót is bele tesszük, és kész is van.

Lehet kevesebb ideig is sütni, főzni a csicsókát illetve lehet nyersen is fogyasztani úgy is nagyon finom és még több vitamin marad benne.
Én például salátát készítettem belőle, leírom én hogy csináltam:

Csicsóka saláta


hozzávalók:

egy tálnyi csicsóka, felvágva szeletekre

egy jégsaláta vagy fejes saláta fele

2 szál zöldhagyma

fél kígyóuborka felkarikázva


joghurtos öntethez:

1 kis pohár natúr joghurt

1 késhegyi őrölt mustármag

1 csipet bors

1 kiskanálnyi mediterrán fűszerkeverék, ha nincs, jó bele kakukkfű, majoranna, oregánó, bazsalikom

só ízlés szerint

Elkészítés:
A zöldségeket, megmossuk, összevágjuk és a fűszeres joghurttal összekeverjük




Csicsóka püré

hozzávalók:


egy kisebb lábosnyi csicsóka megfőzve

4 késhegynyi kurkuma

egy evőkanál olaj

3-4 gerezd fokhagyma összetörve

2 csipet bors

két csapott kávéskanál só, vagy ízlés szerint 

2 csipet római kömény

2 csipet majoranna

Elkészítés:

A feldarabolt csicsókákat vízben fedő alatt megfőzzük, majd egy kis olajon pirítunk összetört vagy felvágott fokhagymát, hozzáadjuk a megfőtt csicsókát, krumplinyomóval összetörjük a csicsókákat, püré állagúra, félcsésze főzővizet is adunk hozzá így könnyebben összetudjuk törni. hozzáadjuk a fűszereket, sót és kész is van.
































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése