2014. május 21., szerda

Egy nap milyen ételekből áll étkezésünk

Általában egy napi étkezésünk úgy néz ki, hogy reggel egy kis gyümölcsöt eszünk: almát, narancsot, néha grapefruitot, vagy ami épp otthon van.
Lehet -és szoktunk is- gyümölcs helyett nyers zöldségeket enni joghurttal, amit  kicsit meg is fűszerezhetünk ízlésünk szerint.  Még laktatóbb, ha a salátákba magvakat keverünk, például napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot.  A napraforgómagot, tökmagot, mandulát, diót mogyorót, általában megsütjük. Körülbelül fél perc alatt kész is, kicsit szabad csak, hogy barnuljon, pattogjon, nem jó, ha megég.  Így finomabb is, de azért is jó a pirítás, mert a szállítás, tárolás során belekerülhetnek gombatoxinok, melyek allergizálhatnak. Én például fulladni is szoktam, ha nem friss egy étel, vagy penészgombát érzek benne, de legrosszabb, ha véletlenül penészedő dolgot eszek. Utána ihatom a sok kálciumos vizet, hogy elmúljon, ami persze nagy mennyiségben szintén nem egészséges:(
Szerencsére a diéta alatt a fulladásérzéseim se olyan rosszak, erősek és egyre kevesebbszer törnek rám. De a különböző légzőgyakorlatok a jógában is nagyon jól tisztítják a légutakat, én a Jóga a Mindennapi Életben Rendszer szerint oktató egyik egyesületben Érden tanulom ezeket. Van elérhetőségük is ha valakit érdekel. Ez az:  http://www.jogaerd.hu/

Ebédre eszünk valamilyen zöldséglevest, másodiknak valamilyen főtt, párolt, néha sült zöldséget, vagy főzeléket, amiben nincs tejtermék, meg gabonából készült liszt. 
Feltétnek tofut sütve vagy főve,  jól megfűszerezve fogyasztunk. 
Lehet különböző zöldség fasírtokat, vagy főtt mungóbabot (zöldszóját) enni. 

Este sokszor valamilyen zöldségekből összeaprított, improvizált salátát fogyasztunk. Mi pár szem pörkölt sós mandulát is eszünk ilyenkor.
Természetesen vacsorára, csakúgy, mit ebédre főzhetünk bármit, azokból az alapanyagokból, melyek a diétában nem tiltottak.
Például, készíthetünk különböző krémeket: padlizsánkrémet, fűszeres joghurtos krémeket, avokádó krémet stb., ezeket úgy esszük, hogy zöldségeket mártogatunk bele, vagy nyers káposztalevelet megkenünk, mint egy tortillát ezen krémek valamelyikével.
Rakhatunk bele ízlés szerint mást is, majd föltekerjük, vagy batyuként összehajtogatjuk, egy idő után olyan érzés, mintha tényleg valami kenyérfélét ennénk.  
Ne felejtsük el, hogy egész nap során apránként mindig kell innunk:  vizet, citromos vizet, teát, vagy ha lehet, frissen facsart gyümölcs vagy zöldségleveket.


 A későbbiekben részletesebben leírom, hogy miből áll egy napi menünk receptekkel, mennyiségekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése