2014. május 17., szombat

Mit is ehetünk ebben a diétában? Néhány szempont a diétához

A következőkben olvashatjátok a diéta alapelveit és diétázásunk kezdetének rövid történetét. Ez a diéta, egy ősi indiai étrenden alapszik, úgy nevezik phalahari. Az egész úgy kezdődött hogy a családunk egyik tagja jógázik. Azt mondta egyik alkalommal az indiai jógamestere, mert túlsúlyos volt, hogy az egészsége érdekében le kéne fogynia. És a phalahari étrendet ajánlotta. Ezen felbuzdulva én és az anyukám is elkezdtük vele együtt a diétát, hogy ne kelljen egyedül csinálnia, plusz mi is fogyni szerettünk volna mert túlsúlyosak voltunk. Én pszichésnek vélt betegségem miatt ami később kiderült Lyme kór, amit kullancsfertőzés okoz, sok pszichés gyógyszerrel tömtek, amitől hirtelen meghíztam úgy, hogy szinte nem ettem semmivel sem többet sőt inkább kevesebbet egy hónap alatt közel 40 kilót híztam. Azonnal abba is hagytuk a gyógyszert, de azóta sehogy se sikerült lefogynom bármivel próbálkoztam sok sok évig. Ettől az ősi indiai étrendtől, végre elég gyorsan és szépen sikerült fogynom. Persze nem elég a diéta, ajánlott sétálni, futni vagy egyéb dolgokat mozogni mellette. Mi például egy héten 5x másfél két órát biztosan szoktunk jógázni, mert az is még rásegít mint mozgás és mentális hozzáállás a fogyásra. Illetve érdemes.  Mind a hárman a családban áldjuk ezt a diétát mert elég gyorsan éhség érzet nélkül sikerült ezáltal fogyni. Azért nem voltunk éhesek, mert szinte semmi szénhidrátot nem ettünk, amitől olyan éhesnek éreznénk amúgy magunk, még ha nincs is épp rá szükségünk egyre csak enné az ember a szénhidrátokat ez a szénhidrátfüggőség. Azóta is tartjuk a diétát a harmadik hónap után is, mert nem árt nekünk még fogyni kicsit, igaz eleinte indult el a nagy fogyásunk, aztán beállt egy szintre, aztán megint elindult a fogyás csak most már lassabban. Azt ajánlják ennél a diétánál, ami egy étrend tulajdonképpen hogy fél vagy egy évig érdemes csinálni ha tartós eredményt szeretnénk elérni, ez az étrend úgy működik hogy beállítja a szervezetet az ideális testsúlyra és egyéb jó egészségügyi hatásai is vannak.

Kinek ajánlott a phalahari ejtsd: falahári?
Túlsúlyosaknak, rostszegényen táplálkozóknak, időskori elbutulás és IQ veszteség megelőzésére, szívfunkciók javítására, vérnyomás csökkentésére. Megelőzhető vele az Alzheimer kór és a 2. típusú cukorbetegség, valamint a koleszterinalapú infarktus is.

Kinek nem ajánlott a falahári táplálkozás?
Terheseknek, szoptatós anyáknak, alultápláltaknak, soványaknak. Betegségek esetén kiemelten nem ajánlott cukorbetegeknek, valamint bizonyos emésztőrendszeri fekélyek esetén.


Szóval leírom, hogy mit lehet és mit nem lehet enni ahhoz, hogy hatásos legyen.
A tiltott ételek listája nem elrettentés, de mellőzésük sikerre viszi törekvéseinket.

Miből áll?
Étrendünkben húst nem lehet enni, de ha valaki nem tud megválni tőle, akkor keveset egyék, bár a tisztító és egyéb egészségre gyakorolt hatása jobb lesz ha nem eszünk húst meg tojást, például az ízületeknek is jobb lesz. Semmilyen gabonafélét, abból készült ételt nem ehetünk, tejtermékből is csak naponta egy pohár joghurtot. Tej helyett kókusztej, máktej, mandulatej, szójatej használható. Ha készen vesszük, vigyázzunk, ne legyen cukrozott!
Cukor, méz is mellőzendő, bár mézet ritkán kevest ehetünk, de  helyette néha steviát, vagy nyírfacukrot (xilitet) használjunk, de ezt is minimális mennyiségben. Banánt is csak minden harmadik nap. Magokat viszont ehetünk, de ebből se töménytelen mennyiséget, pár  szemet naponta kisebb magokból maximum két kiskanálnyit nagyobb magokból maximum 5-6 szemet.  Krumplit, rizst se ehet az ember, de hajdinát néha ehet. Főtt zöldszóját, más néven mungóbabot tehetünk 1-2 maréknyit feltétnek, és lehet tofut is enni egy nap de csak keveset). A sima babot nem ajánljuk, de lencseféléket, zöldbabot, sárgaborsót, borsót, csicseriborsót jó, ehetünk de ne vigyük túlzásba ezt sem, szigorúbb változatában a diétának ezt sem nagyon ajánlják , de mivel sok fehérje és ásványianyag , vitamin van benne és laktató is szerintem jó ha eszünk néha, bár ha nagyon fogyni szeretnénk kerüljük ezeket is. Gombát is lehet enni de ebből se sokat.J
Kukorica nem ajánlott és az ebből készült liszt se, de néha ehetünk.
Jó hír: minden mást lehet enni.
Ajánlott fűszerek: kurkuma, gyömbér, sárga, sárga mustármag 
Azt ajánlja a diéta hogy egy nap jó ha eszünk mindenféle ízből egy keveset, édesből,sósból, savanyúból, keserűből,csípősből és fanyarból.  

Általában egészségesebb, ha fedő alatt főzzük meg az ételeket és nem emeljük fel a fedőt, akkor sem miután készen van az étel, legalább még tíz-tizenöt percig. Így több vitamin marad az ételben, zöldségekben. Nem szabad sok olajat használni, de kicsit minden nap kell, az olíva olaj, szezámolaj, kókuszolaj ajánlott leginkább. Kell kis olaj a zsírban oldódó vitaminok miatt.
Sűrítéshez használhatunk, hajdinalisztet esetleg csicseriborsó lisztet, szójalisztet, ehetünk még, magőrleményeket, amarántot, quinoa magot, de a magokból keveset együnk mert ez is hizlalhat, naponta maximum 5- 6 szem nagyobb magot, kisebb magokból egy vagy két teáskanálnyit, de jobb ha nem minden nap eszünk ezekből, viszont a sok ásványianyag és vitamin miatt nagyon fontos hogy néha fogyasszuk őket legfőképpen ha vegetáriánusok vagyunk, mivel sok olajos mag például a diófélék, lenmag, chia mag sok omega 3 zsírsavat tartalmaznak, ami jót tesz az agyműködésnek is.

Tojás helyett, hogy összeálljon például a fasirt, 2- evőkanál őrölt lenmagot keverünk el egy evőkanálnyi vízzel illetve 1 teáskanál almaecettel növelhetők a ragasztó hatását a lenmagnak, de például ha csicseriborsólisztet használunk annak is van önmagába véve összeragasztó hatása. 

Sokat kell inni főleg, vizet, vagy teát.
Jó minél több friss zöldséget, gyümölcsöt enni. Frissen facsart leveket inni. És a diéta önmagában nem elég, fontos hogy sokat mozogjunk, lehetőleg friss levegőn de mindegy hol mozgunk az a lényeg hogy mozogjunk. 

Ha elsőre kicsit meredeken hangzik is, annyi finomságot ehetünk, hogy étrendünk cseppet sem unalmas. Receptjeimben is láthatjátok majd, hogy nem kell sanyargatni magunkat, bátran kísérletezzetek magatok is az ízekkel készítsetek nektek megfelelő ízvilágú ételeket akkor nagyobb örömmel fogjátok csinálni, főleg az első két három hét a nehezebb utána már nem sóvárog az ember olyan dolgok után amit nem ehet (legalább is nálam így volt) viszont ha a diéta során valamit nagyon megkívánunk és elvileg nem ehetnénk az első gondolat elhesegetés után is visszatér és érezzük hogy szinte a szervezetünk kívánja, akkor azt ajánlom együnk belőle de csak nagyon kicsit egy vagy két kis falatot sokszor ennyi is elég és akkor elégedettebben boldogabban tudjuk tovább csinálni a diétát, a fogyáshoz elengedhetetlen ugyan is hogy boldognak érezzük magunk erre jöttem rá valahogy akkor a szervezet sem próbál annyit raktározni mert elégedettebb ő is.  Fontos a diétát abba kell hagyni ha valamilyen súlyos vitaminhiány lép fel vagy megbetegszünk és nagyon legyengül a szervezetünk




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése