2014. május 22., csütörtök

Pizza szósz lencsével és pizza tészta kicsit másképp



 Ez a recept az eredetihez képest fogyókúrás verzió, de még se együnk nap, mint nap ilyeneket, mert a fogyásunk nem lesz elég hatékony és a kukorica liszt se ajánlott diétánkban, de, meg lehet oldani sárgaborsó, csicseriborsó liszttel is. Ha eszünk ilyet, akkor is csak keveset, egy-két kisebb szeletet.  Ez a recept vegyíti kicsit a mexikói és olaszos ízvilágot:. A szószban és a tészta ízén pluszban a mag ízét is lehet érezni. Szóval ez nem a klasszikus értelemben vett pizza, de azért ez is egy jó megoldás lehet, nekünk ízlett.

Elkészítése:

2 kiskanál piros fűszerpaprikát 1 kanál olívaolajon megfuttatunk, majd öntünk rá 3dl vizet.
Hozzáadunk:
5 gerezd összevágott fokhagymát, 
5-6 karika sárgarépát, 
egy csészényi lencsét, 
egy fél fej vöröshagymát.
Felöntjük az egészet 500g paszírozott paradicsommal, (én a sima papírdobozos Spar Budget -félével csináltam, mert ez nem tartalmaz cukrot), de ha van, a legjobb a házilag készített, elrakott paradicsom.  Tettem hozzá 1 db meghámozott friss paradicsomot is. Úgy hámoztam meg, hogy egy kis ideig forró vízbe raktam, így könnyebben lejön a héja.
  
Fűszerek:

2 csipet petrezselyem zöld
 késhegynyi őrölt fahéj
örölt fehér, vagy fekete bors
1 teáskanál nyírfacukor, vagy stevia
1-2 csipet kakukkfű
1 csipet majoránna
1 csipet megőrölt sárga mustármag
1 mokkáskanálnyi oregáno
1 pici csipet szárított, vagy pár levél friss bazsalikom
Ízlés szerint sózzuk. Tehetünk hozzá még pár csipet fokhagyma granulátumot, ha nem lett elég fokhagymás.

Az egészet addig főzzük, míg a lencse meg nem fő, utána hozzákeverünk 1 kanál kukoricalisztet, ezzel is főzzük még pár percig, majd levesszük a tűzről és botmixerrel összeturmixoljuk.
Ekkor jól be fog sűrűsödni.

Ez kicsit  nagyobb mennyiség, de kis dobozokban lefagyaszthatjuk.

Mivel hagyományos pizzatésztát nem ehetünk diétánkban, ezért kitaláltunk valami hasonlót.  célnak megfelelt:)

Receptjét itt olvashatjátok:  

Hozzávalók:
200 gramm kukoricaliszt
4 evőkanál őrölt lenmag (ha valaki allergiás rá annak nem ajánljuk, inkább egy- két tojást rakjon bele)
egy késhegynyi szódabikarbóna
egy teáskanál só

Ezeket a száraz alapanyagokat  összekeverjük, hozzáöntünk másfél deciliter hideg vizet, majd az egészet állni hagyjuk 15 percig.
Előmelegített sütőben, 200 fokon félig megsütjük, majd rárakjuk a pizza szószunkat, vagy egyéb  feltétet. Tehetünk még rá karikára vágott hagymát, vagy egyéb zöldségeket, amiket szeretünk.
Jöhet rá: cukkini, hagyma, paradicsomkarikák, pritaminpaprika, borsó, kukorica, répa, és egyéb, mindenkinek a kreatívitására és az ízlésére bízom. Én cukkini és póréhagyma szeleteket tettem rá. A zöldségeket is meg lehet sózni, ízlés szerint tovább fűszerezni.

Még 3-4percig sütjük. Vigyázzunk, mert a tészta elég gyorsan sül! Összesen szűk 10 perc elég neki, különben elég. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése