2014. május 17., szombat

Édesköményes krém


Itt egy gyomrot, beleket kímélő, nyugtató, és reményeim szerint finom, selymes lágy ízű krém. Mártogatni is lehet friss zöldségeket, például sárgarépát stb. bele, vagy főzelékként is lehet enni.

Hozzávalók 4 fő részére: 
fél édesköménygumó összevágva, ha nincs, más zöldség is jó, pl. zöldborsó, zöldbab plusz őrölt vagy egész édesköménymag.
2db cukkini
5 gerezd fokhagyma, pici gyömbérgyökérről lefaragunk  csipetnyi darabokat
¼ póréhagyma, vagy zöldhagyma
A hozzávalókat egy kanálnyi olívaolajon kicsit  megfuttatjuk. Egy kis csésze vizet öntünk rá, sót szórunk ízlés szerint.
Másfél kiskanálnyi (teáskanálnyi) majorannát, kis bazsalikomot, 1 kiskanál vegetát (legjobb biovegeta vagy só nélküli vegeta) csipet oregánot, kiskanálnyi kurkumát szórunk még bele.
Lefedjük a fazekat fedővel, 10 percig főzzük úgy, hogy nem emeljük fel a fedőt, majd lekapcsoljuk, de további 10- 15 percig rajtahagyjuk a fedőt, mert így a vitaminok jobban benne maradnak a zöldségekben. 
Összeturmixoltam az egészet a végén botmixerrel.





Ezt a receptet lehet más zöldségekkel, más fűszerekkel variálva készíteni, igaz akkor más ízvilágot érünk el. Így is jó lehet, mert kísérletezni jó, és valami új kincsre bukkanhatunk.
Kis sárgaborsó liszttel is besűrűsíthetjük még utólag, ha esetleg hígabb lett, plusz  még  jó ízt is ad neki. Ez esetben 5-10 percig kell főzni forrva a sárgaborsóliszttel, mert a sárgaborsóliszt keserű is lehet ha nem fő meg rendesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése