2017. szeptember 23., szombat

Diétás, hajdinalisztes palacsintatészta (glutén, tojás és tejtermék mentes)





Hozzávalók:

300g hajdinaliszt (ha van otthon egy jó erősebb elektromos kávédarálónk vagy egyéb konyhai aprító, örlőgépünk, akkor a száraz hajdinát meg is őrölhetjük finomra vele így is jó liszt készíthető. 

12 dl víz 

körülbelül  0,5 dl szójatej, mandulatej, vagy kókusztej (elhagyható, helyette még egy kis vizet öntsünk hozzá)

2 mokkáskanál só, (illetve ízlés szerint, attól függ mennyire sós a sónk)

2 csapott evőkanál finomra őrölt lenmag vagy lenmagliszt (ha sárga vagy más  néven arany lenmagot használunk barna lenmag helyett akkor egy evőkanál vagy fél evőkanál is elég belőle, ennek az íze is semlegesebb)

1 teáskanál almaecet (ez  segíti  a lenmag, tojás helyetti ragasztó hatását a tésztában)

pár csepp napraforgóolaj vagy bármilyen olaj jó aminek semlegesebb íze van (csak azért jó bele tenni 
hogy a palacsintatészta jobban süljön és nehezen ragad le, de el is hagyható.)



Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük egy edényben legjobb ha botmixerrel simára keverjük. Egy fél óráig érdemes állni hagyni a tésztát.  Ha a tészta nagyon besűrűsödött akkor egy kevés vizet önthetünk még hozzá  úgy hogy ha bele öntjük a serpenyőbe könnyebben szétterüljön de ne legyen híg túlságosan. 

Előveszünk egy serpenyőt, vagy palacsinta sütőt és pár csepp olajat öntünk bele szétoszlatjuk  és néhány másodpercig várunk hogy felforrósodjon az olaj a tűzhelyen majd beleöntünk egy kis palacsintatésztát eloszlatjuk egyenletesen a serpenyőben, majd mind a két felét megsütjük (akkor sült meg ha aranybarna foltok láthatók az oldalain.  A kisült palacsinták eleinte kicsit keményebbnek tűnnek de ahogy egymásra tesszük a forró palacsintákat megpuhulnak és nagyon jól lehet majd őket megtölteni és feltekerni. 


Magába a tésztába is rakhatunk fűszereket, saját ízlésünk szerint attól függően sósan vagy édesen ennénk, ( például fokhagymával, különböző zöld fűszerekkel is finom), vagy ha édesen ennénk akkor fahéjjal vaníliával esetleg őrölt kardamommal is nagyon finom, vagy ha egy vagy két banánt is beleturmixolunk a tésztába az nagyon jó ízt ad neki, (ilyenkor érdemes még egy kis vizet adni hozzá, mert a banán is sűríti a tésztát), egyéb édesítőt azért nem olyan szerencsés bele rakni (de meg lehet próbálni), mert akkor könnyebben leragadhat a tészta. A legjobb talán ha semleges ízű tésztát készítünk, akkor édes és sós töltelékkel is megtölthetjük.  Ha sósan ennénk a palacsintát, akkor különböző zöldségkrémekkel szószokkal felaprított zöldségekkel is megtölthetjük, de ha édesen ennénk akkor is számtalan lehetőség állhat rendelkezésünkre, például gyümölcsökkel, xilittel, (nyírfacukorral), steviával, vagy  egyéb édesítő szerrel édesítve, különböző magokkal aszalt gyümölcsökkel és vagy édes fűszerekkel,  Egy kis joghurtot is rakhatunk bele (kivéve ha valaki nem eszik tejterméket, akkor lehet például kókusztejjel szójajoghurttal stb.-vel vagy  tej nélkül készült pudinggal (például tej nélküli tápiókapuddinggal, vagy kukoricakeményítővel, vaníliával szója vagy mandula, kókusztejjel készült, ízesített édesített pudinggal)  Az a jó hogy saját kreativitásunk és ízlésünk szerint tölthetjük meg a palacsintát, így ez egy jó időtöltés is feltölt minket boldogsággal és energiával hátha még meg is esszük, szóval ezt az egészet nézhetjük egy jó játékos, örömteli tevékenységnek is. 













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése