2017. szeptember 24., vasárnap

Október a vegetáriánusok hónapja

Akit érdekel, itt olvashat pár érdekes eseményt és gondolatot a vegetáriánus étrend előnyeiről, környezetvédelemről, kis kedvcsináló:

Október a vegetáriánusok hónapja, ami nemcsak étkezésünkről szól 1977 óta, hanem étrendünk etikai, humanitárius, környezetvédelmi és egészségügyi hatásáról. Arra hívja fel a figyelmet október 1-én a vegetáriánus világnap, 2-án pedig a haszonállatok világnapja és még néhány októberi világnap, hogy étrendünk már nem magánügy. 
Októberben hagyományosan a télre töltekezünk. Nap mint nap sokféle vitaminnal, ásványi anyaggal szervezetünket, a kamrát meg sokféle befőttel fölkészítjük a télre – ezért is van október 1-jén a vegetáriánusok világnapja, amely egyben a vegetáriánus hónap első napja, ami november 1-jén vegán világnappal zárul, de októberben van az élelmezés és a kenyér világnapja is.
Legalább öt oka van annak, hogy már 30 éve világnapok népszerűsítik a növényi ételeket. Egyrészt a fogyasztói társadalom túlkínálata miatt jóval több (hazánkban átlag 3-szor több) állati fehérjét eszünk, mint amennyi egészséges lenne, másrészt az állattartásnak nagyobb a környezeti terhe, mint a növényi étrendnek, ráadásul ez utóbbival több embert lehetne jóllakatni, kevesebb lenne az éhező világszerte.

Az állatok jogairól se feledkezzünk meg – a haszonállatok többségét ma már ipari méretű állatgyárakban tartják, szűk helyre beszorítva, túlzsúfolt ketrecekben, zárt barakkban, karámban. Többségük soha nem látja a napot, nincs helye felállni, kinyújtózni, fertőzésektől, sérülésektől szenved – erre hívja fel a figyelmet október 2-án a haszonállatok világnapja 1983 óta.
Próbáljuk ki, nézzünk körül, hogyan lehetolcsóbban jobban élni, és a környezetet is óvni. Élményekkel teli hónap vár ránk, új ízek, színek, felfedezések – zöldségkrémeketkeverhetünk, dióból fasírtot, sütőtökből vagycéklából különleges köretet süthetünk, vörös lencséből krémlevest főzhetünk. Ráadásul minden egyes zöldséges nap nemcsak egészségünknek, hanem a környezetnek is jót tesz, szénlábnyomunk napi 4 kg-mal lesz kisebb. Recepteket itt is találsz: www.husmenteshetfo.hu
forrás:
http://fna.hu/hir/vegaoktober



További érdekességek, inspirációk:






Örülök hogy felszabadítottál,                                                  

ezért ilyen felszabadult a mosolyom,

mert itt az élet-öröm. ☺✌

   
   




                                                                   
Nem mindegy mit, teszel





Itt olvashattok híres vegetáriánus illetve vegán emberekről:  mint például tudósokról, művészekről, sportolókról, filozófusokról  Nobel  díjasokról. Ez is bizonyítja hogy nagyszerű szellemi, fizikális teljesítményt lehet elérni vegetáriánus illetve vegán táplálkozással is:

http://www.vegetarianus.info/motivacio/hires-vegetarianusok-veganok

Néhány, érdekes tudományos alapú cikk:

http://www.govindaeger.hu/vegetarianus-kisokos/tudomanyos-osszegzes-a-novenyi-alapu-etrend-kapcsan/49211/



A vegetáriánus és vegyes táplálkozás fogalmai:

"MEGHATÁROZÁS
A vegetárius táplálkozás hús-, hal- és baromfimentes. Ezen a táplálkozási típuson belül azonban több alformát különböztetünk meg, valamint a vegyes táplálkozás felé átmeneti változatok is előfordulnak. A vegetárius – vagy másként: növényi alapú – táplálkozás típusai:
  • vegán: semmilyen állati terméket nem fogyaszt,
  • lakto-vegetárius: a növényi eredetű táplálékon kívül fogyaszt tejet és tejtermékeket,
  • ovo-lakto vegetárius: az előzőn túl tojástartalmú ételeket is fogyaszt.
Külön irányzatként tartják számon a makrobiotikus táplálkozásúakat, akik ritkán halat, baromfit, esetleg emlőshúst is fogyasztanak. A makrobiotikusok ilyen szempontból a félvegetáriusok (másként: vegetárius öndefiniálók) csoportjába tartoznak, mely a fentebb említett átmeneti forma a vegyes táplálkozás felé. Szintén az átmeneti forma körébe tartozik az egészségtudatos táplálkozás, ami a heti 2-3 vagy 4-5-szöri húsfogyasztást takarja. A vegyes táplálkozás a rendszeres húsfogyasztást jelenti, legyen az akár emlőshús, akár szárnyas, vad, hal, vagy éppen nem gerinces állat húsa.
A vegetárius táplálkozás minden életkorban (terhesség, szoptatás, gyermekkor, serdülőkor) és minden tevékenységhez (sport, nehéz fizikai munka, szellemi munka) megfelelő, ha jól megtervezett (Mangels és mtsai 2003, Manore és mtsai 2000)."
Kökény Tibor által írt : A vegetárizmus egészségpszichológiai összefüggései  című cikkből részlet

A cikk további érdekességeket információkat, tanulmányokat is rejt, itt olvashattok róla bővebben:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése