2015. március 10., kedd

tökmaglisztes galuskák, párolt zöldségekkel







Így készül 4-5 személyre, (elég kiadós adag a fele mennyiség  is bőven elég pár embernek, mert laktató):

 


Hozzávalók:
két kis marék vagy egy nagyobb maréknyi finomra darált földimogyoró, vagy mandula
150 g vörös lencse, vagy lencse megőrölve finomra (elektromos darálóval, kávédarálóval egész jól meg lehet őrölni őket)
kb. 100 g csicseriborsó liszt vagy lencsét lisztté, megdarálunk elektromos darálón.
4 púpos evőkanál tökmagliszt
2 púpos evőkanál őrölt lenmag (bolti lenmagliszt is jó)
1 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható, de jobban összeragad vele, ha nem teszünk bele, akkor egy evőkanál őrölt lenmagot még tehetünk hozzá)
ízlés szerint só, (én egy, másfél mokkáskanállal raktam bele)
olaszos fűszerkeverék fél mokkáskanálnyi
3 gerezd összezúzott fokhagyma
egy két késhegynyi őrölt kömény, csipet bors
egyéb fűszerek ízlés szerint
2 vagy 2,5 dl langyos, víz ha az állaga nem elég ragacsos sűrű vagy ha nem áll meg benne a kiskanál, akkor még egy kis vizet, vagy csicseriborsó lisztet adhatunk hozzá, attól függ mi kell ahhoz hogy jó legyen.

Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a vizet, és egy 20 percig állni hagyjuk a masszát, akkor jó ha megáll a kanál benne és ragacsos lesz és kanállal szaggatni tudjuk, a forrásban levő vízbe. A lobogó vízbe teáskanálnyi méretű galuskákat szaggatunk, elég gyorsan, pár perc alatt meg is főnek fel jönnek a víz felszínére, ekkor lyukacsos kanállal lehalásszuk a megfőtt galuskákat. Egy tálba vagy szűrőbe tesszük őket, én egy tésztaszűrőbe raktam a galuskákat, ami alá egy tálat raktam, így jobban lecsöpög a víz róluk, így nem ázhatnak el.
Jó kis könnyű diétásabb mégis laktató galuskák, ha valaki már nagyon nehezen bírná tésztaféle nélkül. Bár ezt se szabad túlzásba vinni, sokat ebből se jó enni ha hatékonyan fogyni szeretnénk, sokszor elég csak pár darab galuskát megenni, mert elég laktatóak.
Mellé én főzeléket vagy párolt zöldséget ettem, de lehet friss salátákat, zöldségfasírtokat, tofut, is grillezett, vagy főtt gombát stb. mellé tenni. A galuskát ha máshogy ízesítjük például nyírfacukorral, steviával, mézzel, fahéjjal akkor édesség is készíthető belőle. Gyümölcsökkel, natúr joghurttal ez is finom lehet.                  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése