2014. december 22., hétfő

Gyömbéres, fahéjas, mogyorós, mandulás karácsonyi diétás süti




Ez a süti tejtermék, glutén és cukor mentes sőt tojás sincs benne.

Egy nagyobb tepsire való így készül:
10-12 szem datolyát kimagozunk felvágunk, és beletesszük,1,5 dl  forró vízbe, teszünk még bele egy kis reszelt gyömbért, egy 2 evőkanál megőrölt lenmagot, 1 evőkanál sörélesztő pelyhet (elhagyható, de akkor még egy evőkanál őrölt lenmagot tegyünk hozzá), 5 evőkanál kókuszreszeléket, és 7 evőkanál csicseriborsó, vagy sárgaborsó lisztet. Lehet úgy is készíteni, hogy erős elektromos kávédarálón vagy egyéb erre a célra alkalmas elektromos darálón egész száraz csicseriborsót (szerintem ezzel a legfinomabb), sárgaborsót, vagy lencsét, liszt szerűre őrlünk.
Hagyjuk, hogy had ázzon az egész egy fél óráig, majd összeturmixoljuk. 
Teszünk ebbe a datolyás masszába még két nagy marék megdarált sótlan földimogyorót, ez körülbelül 170 gramm és egy nagy marék megdarált mandulát, kb. ez 80 gramm  de lehet dióval napraforgómaggal egyéb olajos maggal is készíteni.
Hozzákeverjük a ledarált dióféléket, majd teszünk bele egy csipet sót, egy két mokkáskanál xilitet, de helyette lehet egy mokkáskanál steviát is belerakni, ha valaki édesebben szereti tehet bele több édesítőt is, csak ne cukrot. Teszünk még bele egy teáskanál őrölt fahéjat, egy kis reszelt citromhéjat, egy csipet szerecsendiót, szegfűszeget. A legjobb ha van otthon mézeskalács fűszerkeverékünk és a fahéj és gyömbér mellé, még ezt teszünk bele. Ha nincs otthon ilyen fűszerkeverék, még rakhatunk bele késhegynyi szegfűszeget, szerecsendiót, ánizst egy csipet borsot. Ha van őrölt kardamomunk azzal is nagyon finom, de a mézeskalács fűszerkeverékek is tartalmaznak általában.
A fűszerekkel is jól összekeverjük az egészet. Akkor jó a sütink állaga ha egy sűrű masszát kapunk. Egy nagyobb tepsit kókuszzsírral vagy olajjal kikenünk, a masszát szétterítjük egyenletesen vékonyan a tepsiben, majd előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, míg meg nem szilárdul és aranybarna nem lesz, én közbe néha egy tűt vagy kést beleszúrok a tésztába, hogy megnézzem jó e már az állaga.

Jó étvágyat kívánok hozzá, remélem sikerült segítenem abban, hogy a karácsony ízeiről se kelljen lemondani ha diétázunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése