2014. szeptember 29., hétfő

Egészséges és pikáns házilag készített fűszerkeverék





Mi magunk is készíthetünk fűszerkeverékeket, otthon házilag.
  
Csak annyi, hogy amit szeretünk és bírunk is, kipróbáltuk fűszereket tapasztalataink szerint és intuitív módon összeöntjük egy kisebb üvegbe, lezárjuk és jól összerázzuk hogy jól összekeveredjenek a fűszerek, benne. Először persze érdemes egészen kis mennyiségben, kipróbálni, és nem túl drága fűszerekkel, mert ha mégse sikerül úgy ahogy azt elterveztük, és nekünk ízlene, nem megy kárba annyi fűszer. Ezt kicsit egy bátorság próbának is tekinthetjük, és hogy mennyire bízunk az elképzelésünkben, intuíciónkban.   
   

   


Ez azért jó dolog ha beválik, mert akkor legalább tudjuk mit raktunk bele, és nincs az a félsz, hogy vajon egészséges e  amit eszünk, vagy mi más egyebet, tartalmaz, például számunkra ismeretlen is E számot, ízfokozót vagy egyebet a fűszerkeverék. A legjobb ha mi magunk mozsárban törjük meg az egész fűszereket, valamint saját termesztésű, szárítású kerti fűszereinket is bele tehetjük a háziba, azt ismerjük biztosan honnan származik. Az sem elhanyagolható tényező, hogy saját, ízlésünk szerinti való olcsóbb fűszerkeveréket kapunk. Egy tipp, érdemes az egyik kedvenc bolti fűszerkeverékünk összetevőit elolvasni először mielőtt kísérleteznénk egy teljesen új elkészítésével. Persze a mennyiségeket nem írják bele azt kénytelenek vagyunk érzésből beletenni, illetve kóstolgatni közben úgy hogy egy pár kanálnyi kész, sótlanabb ízetlenebb ételbe egy csipetnyit beleszórunk a fűszerkeverékünkből és ha úgy érezzük valamik még hiányoznak belőle vagy több kéne valamiből bele, azt még utána beletehetjük, mert ahogy mondják a puding próbája az evés.
Lehet joghurtba is rakni a fűszerkeverékünket először vagy pár kanál lencsefőzelékbe, mert ezek viszonylag semleges ízűek és jobb mintha magában kóstolnánk a fűszerkeveréket mert az sokkoló élmény lehet, még ha jó is amúgy amit csináltunk mert túl tömény így, és ételbe egész másként érezhető. A legvégén iratozzuk fel valami ráillő névvel a fűszerkeverékünket.

Én megosztanám veletek egy fűszerkeverék  kísérletem eredményét, lencsével nekünk egész jó volt:

hozzávalók:

2 csipet őrölt bors,
1 nagyobb késhegynyi őrölt fahéj
4 mokkáskanál kurkuma
2 mokkáskanál édes fűszerpaprika
másfél mokkáskanálnyi fokhagyma granulátum
fél mokkáskanál őrölt kömény
Fél mokkáskanál szárított oregánó
egy csapott mokkáskanál majoranna
1 csipet cayen bors
1 csipet gyömbérpor
1 mokkáskanál xilit (nyírfacukor)
1 mokkáskanál só

Rácsavartam az üvegre a fedelét,
jól összeráztam a fűszereket benne, és egy aznap készült
három kanálnyi sótlanabb lencsefőzeléken kipróbáltam és nekünk ízlett a végeredmény.

Nekem elsősorban nem csak az íz volt fontos, hanem, hogy a családnak és nekem, jó hatású fűszereket válogassam össze.

Gondoltam későbbi főzéseknél ha sietek nem kell annyit, bajlódni azzal hogy külön, külön ezeket a fűszereket beletegyem az ételbe.

Persze nem minden ételhez illik ez a keverék, de amibe ilyen kell ahhoz tudom, hogy ott kész fűszerkeverék.


Én mindenkit bíztatok arra, hogy merjen nem csak a fűszerekkel, de általában az ételekkel kicsit kísérletezni, ha van kedve és ideje, mert lehet hogy valami új változatosabb jobb dolgot bevehetsz étrendedbe.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése