2014. szeptember 22., hétfő

Fehérje pótló vegás fasírt pogácsák, cukkini főzelékkel


Ez a recept szintén négy-öt főre való adagot ír le. 
Tehát így készül, előveszünk egy edényt lehetőleg fém edényt, ami bírja, ha forró vizet öntünk bele.
Teszünk bele 200g mungóbabot, (zöldszóját), amit megőröltünk liszté elektromos darálón.
  
    

 És még, 3 evőkanálnyi sárgaborsót
3 evőkanál sörélesztőpelyhet,
1,5 evőkanál őrölt lenmagot,
1 kiskanál sót, vagy sós vegetát
1 csipet borsot, vagy cayenborsot
2 gerezd fokhagymát belenyomunk fokhagymanyomóval
 és teszünk bele fél kiskanál majoránnát,
 egy csipet oregánót,
és egy fej fölaprított vöröshagymát.
Majd 1,5 dl forró vízzel felöntjük
a masszát, összekeverjük és 30 percre állni hagyjuk.

Végül egy serpenyőbe egy két evőkanál olíva olajat, öntünk, felforrósítjuk a tűzhelyen vékony pár miliméteres vagy maximum fél centi vastagságú pogácsákat formálunk a kezünkkel, és kisütjük, közepes lángon, mikor kicsit pirosas és keményebb a külseje akkor jó, ha egyik fele megsült megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.
Kész is van a fehérje dús vegetáriánus fasírtunk.

Mivel mungóbab van nagyrészt benne elég laktató és sok fehérjét is tartalmaz, ezért egy embernek elég egy két darab, főzelék mellé.
Mi cukkini főzelékkel ettük.

Itt a cukkini főzelék receptje:


Egy fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk olajon, egy mokkáskanálnyi pirospaprikát teszünk még bele, ha megsült, üveges a hagymánk. Aztán gyorsan beletesszük az egy nagy vagy négy kis reszelt cukkinit, vagy meg sót csapott kiskanál sót vagy ízlésünk szerint, sós vegetát és egy csokor apróra vágott kaprot is teszünk bele.  
Fedő alatt megfőzzük 20 perc múlva, rakunk hozzá és jól elkeverünk vele egy csapott evőkanál sárgaborsó lisztet. Ezzel is főzzük körülbelül 5 percig, úgy hogy a fedőt rárakjuk. Végül lekapcsolhatjuk alatta a gázt és ilyenkor jó ha még nem emeljük fel a fedőt 10-15 percig így talán több vitamin marad benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése